0165-382884

Koelvloeistof Hoeven

Koelvloeistof Hoeven? 

Een essentieel onderdeel van de motor is het koelsysteem. Een van de eigenschappen van vloeistof is koelen. Hoe ga je om met koelvloeistof?

Hij doet het niet, hoe komt dat?

Als er te weinig koelvloeistof in het systeem aanwezig is, kan dat duiden op een lek. De motor kan oververhit raken. In het ergste geval kan de koppakking er tussenuit geblazen worden en sta je voor een dure reparatie. Als je regelmatig koelvloeistof moet bijvullen, laat de garage dan het koelsysteem controleren en zo nodig repareren.

Waar laat ik het maken en wat kost dat?

Als er sprake is van een lekkage, ga dan naar de dealer. Bijvullen kun je zelf. Koelvloeistof kost zo’n € 10 per liter; een gemiddeld koelsysteem heeft een volume van vijf liter. Met het verversen is de monteur gemiddeld een half uur bezig (€ 40).

Wat kan ik zelf?

Koelvloeistof bijvullen kun je zelf. Zorg wel dat de motor is afgekoeld. Bescherm je handen met een doek als je de dop van het expansietankje afdraait. Doe dit rustig, zodat eerst de druk kan ontsnappen. Gebruik altijd de door de fabrikant aanbevolen koelvloeistof. Als je zelf de koelvloeistof ververst, vang de oude vloeistof dan op in een bak en lever deze in bij de milieustraat.

Wat is het en wat doet het?

koelvloeistofEen motor wordt tijdens het draaien warm. Koelvloeistof zorgt ervoor dat de motor niet oververhit raakt.

Welke soorten zijn er?

Koelvloeistoffen met de aanduiding G12 of G12+ gaan in principe een autoleven mee. Andere soorten verliezen gaandeweg hun werking en moeten om de twee à drie jaar ververst worden. Koelvloeistof heeft diverse additieven, zoals antivries, een middel tegen schuimvorming, een smeermiddel en een anticorrosiemiddel.

Hoe ga ik er mee om en hoe onderhoud ik het?

Controleer regelmatig (maandelijks) het niveau van de koelvloeistof. De meeste auto’s hebben een gesloten systeem met een expansietankje. Het vloeistofpeil moet zich tussen de merktekens minimum en maximum bevinden.

Koelvloeistof Hoeven? Maak een afspraak 0165-382884 of info@frijtersautomaterialen.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.